Designer drugs verbod

designer drugs verbod

Het designer drugs verbod lijkt nu toch echt werkelijkheid te worden. Wat houdt dit verbod precies in? En wat zullen de eventuele gevolgen hier van zijn? In dit artikel kijken we naar deze vragen en gaan we op zoek naar het antwoord hier op.

Wat zijn designer drugs precies?

Designer drugs zijn een groep van chemische stoffen die ook wel bekend staan als Research Chemicals of nieuwe psychoactieve stoffen. In de meeste gevallen zijn deze stoffen afgeleid van al reeds verboden drugs. Deze nieuwe psychoactieve stoffen vertonen vaak ook vergelijkbare werkingen als de stoffen waar ze van afgeleid zijn. Er is echter een verschil en dat is dat ze nog niet verboden zijn. Dit komt omdat producenten vaak gebruik maken van slimme trucjes om de wet te omzeilen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld één of meerdere moleculen aanpassen van een illegale drug. Hierdoor is deze illegale drug dan ineens niet meer illegaal. Met dit nieuwe designer drugs verbod wil de overheid er voor zorgen dat er een einde komt aan het kat en muis spel wat de producenten spelen met de overheid en politie en justitie. Maar gaat zo’n verbod wel echt werken? Of wordt het probleem alleen maar verplaatst?

Wat betekent het designer drugs verbod?

Vanwege het eerder genoemde kat en muis spel is de overheid al enige tijd bezig met een wetsvoorstel. Met dit wetsvoorstel willen ze in één klap meerdere stofgroepen verbieden. Met zo’n designer drugs verbod hoopt de overheid hier een einde aan te kunnen maken. Door de producenten een halt toe te roepen. Door het verbieden van stofgroepen kunnen deze producenten namelijk geen vergelijkbare designer drugs meer maken. Dit komt omdat deze al van te voren zijn verboden. Dit voorkomt dat de producenten elke keer een kleine aanpassing kunnen maken aan een bepaalde stof. Hierdoor kunnen ze namelijk keer op keer de wet omzeilen. Het wetsvoorstel voor een designer drugs verbod is al enkele jaren in de maak. Echter lijkt het er nu toch echt van te komen.

Wanneer komt er een verbod?

Zoals we net al vertelden is de overheid al enige jaren bezig met een wetsvoorstel voor een designer drugs verbod. Dit proces is nu echter in een stroomversnelling geraakt. Na maanden lang vergaderen en een zes uur lang debat in december 2023 heeft de tweede kamer afgelopen 16 januari 2024 gestemd over dit designer drugs verbod. De uitslag van deze stemming is negatief voor de productie van Research Chemicals. Alle politieke partijen behalve Groenlinks-PVDA en D66 stemden voor het wetsvoorstel. Hierdoor heeft de tweede kamer de wet aangenomen. Het kan daarom zomaar gebeuren dat dingen nu snel zullen veranderen.

Hoe gaat het nu verder?

Nu dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor een designer drugs verbod heeft aangenomen, zal het wetsvoorstel nu naar de Eerste Kamer gaan. In de Eerste zullen ze weer opnieuw gaan vergaderen over dit onderwerp. Ook zullen ze vervolgens ook in deze kamer moeten stemmen over dit wetsvoorstel. Mocht het wetsvoorstel ook in de Eerste Kamer worden aangenomen dan betekent dit de wet definitief is. De wet zal hierna worden gepubliceerd in de Staatscourant. Vervolgens zal er een datum worden aangekondigd wanneer de inwerkingtreding zal worden uitgevoerd.

Welke stofgroepen worden verboden?

Het designer drugs verbod zal niet alle stofgroepen bevatten maar toch wel een aantal van de meest bekende. Het gaat hierbij om de volgende stofgroepen: stoffen afgeleid van 4-aminopiperidine, stoffen afgeleid van 2-fenethylamine en de stoefgroep van synthetische cannaboïden. Nu zullen de stofgroepen in het algemeen niet heel veel bellen doen rinkelen, maar een erg belangrijke van deze stofgroepen is de 2-fenethylamine groep. In deze groep zitten namelijk erg bekende stoffen zoals bijvoorbeeld 2-CMC en 2-MMC. Een verbod op deze stofgroep zal dan ook betekenen dat alle Cathinonen verboden gaan worden en er ook geen nieuwe vervangers meer komen voor deze bekende stofgroep.

Zal een designer drugs verbod helpen?

Of een designer drugs verbod echt gaat helpen is nog maar de vraag. Een vergelijkbaar verbod is namelijk al eerder in het Verenigd Koninkrijk ingevoerd. Daar bleek dat er een enorme verschuiving plaats vond. Mensen die eerder Research Chemicals gebruikten gingen hierna vervolgens over op nog ergere en illegale middelen zoals bijvoorbeeld: cocaïne, crack, heroïne en speed. Ook het aantal dodelijke slachtoffers door middel van illegale onzuivere designer drugs nam sterk toe nadat het verbod werd ingevoerd. Dit gebeurde vooral onder daklozen en andere kwetsbare groepen. Ook de criminele wereld zal flink profiteren van een designer drugs verbod. Waar deze stoffen momenteel nog gewoon gemaakt worden in officiële laboratoriums zal dit na een verbod alleen nog maar gebeuren in onhygiënische huis, tuin en keuken labs. Hierdoor is er naar alle waarschijnlijkheid ook een grotere kans op illegaal dumpen van drugsafval en vervuilde Research Chemicals.

Onze conclusie

Wij van Flowstoflab zijn van mening dat een dergelijk designer drugs verbod geen zoden aan dijk zal brengen. Het zal naar onze mening alleen maar zorgen voor meer criminaliteit, meer van het milieu en een toename van onzuivere Research Chemicals wat weer zal leiden tot een grotere aantal vergiftigingen van gebruikers. Wij pleiten voor meer voorlichting, regulering en ook meer toezicht op kwaliteit. Of het verbod echt werkt is nog maar de vraag maar de overheid moet wel een enorme investering maken waarvan de uitkomst nog niet eens zeker is.

6 reacties op “Designer drugs verbod

  1. Taibi Mohamed zegt:

    Merci car franchement vous êtes le seul shop depuis que j’ai acheté en qui j’ai qui confiance tel point que vous faites comme certains envoie tout les vendredis le même message, attention BANNI avec un code promo pour 15% et que venir dû jour Au lendemain et un site lequel fini avec eux sans leur dire que vous êtes car ce que vous écris j’ai pensé la même chose, un texte loii il est ensuite repassé devant le sénat et la c’est un vote définitif, après le journal officiel ect d’ailleurs si je suis je suis en train de faire une commande et donc le virement en instantané dans les 10 secondes, surtout vous dignes de confiance, surtout la livraison UPS 13€ que d’autres demandes 16€ et passer par 2 transporteur j’espère que vous le laisser pour les clients comme moi qui comprennent où pas en politique comment cela se passe, ça vraiment c’est une remarque Un compliment de vôtre professionnalisme, depuis ya même pas 1 semaine j’ai reçu un produit que vous aviez pas et vous l’aviez comme vous m’avez il sera, là je vais profiter je regarde même pas Les prix car ce sont la meilleure pureté que je achète.merci j’espère que sa va durer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om jou een betere ervaring te bieden. Door verder te gaan, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.